Cevikce / Haber ayrıntısı

Katsayi tartismasi özünden saptirildi

Danistay'in karariyla ortaya çikan katsayi sorunu, tam 20 yillik bir konudur.
 

Iç yüzüne bakilirsa, hukuki bir konu olmadigi görülür. Yüksek Ögretim Kurulu'nu (YÖK) ele geçirdiginden bu yana AKP'nin degistirmek istedigi ilk konu, türbandan önce imam hatiplerle ilgili bu katsayi konusudur.

Isin aslina yeniden bakalim: Imam-hatip liseleri kurulurken imam-hatip okulu olarak kurulmus, sonradan meslek lisesi yapilmistir. Imam-hatip liselerinin olayi diger meslek liselerinden ayridir. Baslangiçta amaç, meslegin ihtiyaci kadar ögrenci yetistirmekti. 1973'te Cumhuriyet Halk Partisi (CHP), birinci parti oldugu halde mecliste tek basina hükümet kuracak kadar sandalye kazanamadi. Uzun koalisyon müzakerelerinden sonra, milli görüsçü Necmettin Erbakan'in partisi Milli Selamet'le (MSP) CHP 1974'te, Bülent Ecevit'in basbakanliginda hükümet oldular. Erbakan Hoca'nin kosullarinin basinda, daha çok imam hatip lisesi açilmasi vardi. Öyle de oldu. CHP-MSP hükümeti ancak 9 ay sürebildi. 1975'te Demirel'in basbakanliginda kurulan 1. Milliyetçi Cephe (1. MC) hükümetinden baslayarak 1998'e kadar gelen her hükümet, her yil artirarak imam hatip okullari sayisini 600'e kadar çikardi. Imam olamasalar da, bu gelismeye paralel olarak imam hatip okullarina giren kiz ögrenci sayisi da hizla artti. Öte yandan yine ayni zamanda üniversiteye giriste imam hatiplilere uygulanan katsayi da, düz liselilerle esitlendi. Iste yukaridaki artislarin asil nedeni bu üst ve yatay geçisteki kolaylik oldu.

Gerçekten de, 2000 yilinin baslarinda imam hatip çikisli ögrenci sayisi bir milyonu geçti. 1998-99 egitim yilinda 600 imam hatip lisesinde toplam 200 bin dolayinda ögrenci vardi. 1999-2000 egitim yilinda, YÖK'ün yaptigi bir degisiklik ile katsayilar degisti. Imam hatiplilerin üniversiteye girisi zorlastirildi. Ama imam hatiplilerin ilahiyat fakültelerine dogrudan geçis yapma hakki kaldi. Ayrica, çok basarili olanlarin hukuk ve siyasal bilgilere girme olanagini devam etti. O tarihten sonra imam hatip liselerine ilgi hizla düstü. Sayilari 600'den 534'e düstü, ögrenci sayisi da simdi 64 bin 500 kadardir. Bugün tartisilan katsayi uygulamasinin gerçegi iste budur.
AKP 2002'de iktidara geldiginde katsayiyi düzelteceginin ve eski düzene dönüleceginin sözünü verdi. Bu vaade bagli olarak, imam hatiplere basvuran ögrenci sayisi 2003-2004 yilinda yüzde 35 artti ve her yil artmaya devam etti. Ne var ki YÖK, AKP'nin istedigi degisikligi yapmamakta 6 yil direndi. Abdullah Gül'ün Kösk'e çikmasiyla YÖK'ün yapisini degistirmeyi basardilar. 2008-2009 ögrenim yilinda, önce YÖK Baskani'ni sonrada sayisal çogunlugu ele geçirdiler.
Iki yildir sözde hukuk tartismasi gibi gösterilen katsayi tartismasi, özünde imam hatip liselerinin önünü açarak, düz liselere oranla zaman içinde sayisal üstünlügünü saglamaktir. Basbakan Tayip Erdogan, ne derse desin, bu günkü AKP, milli görüsçü Necmettin Erbakan'in Milli Selamet Partisi'nin devamidir. Erbakan Hoca 1995 seçiminde birinci parti olunca, aldigi oyun arkasindaki en büyük gücün imam hatipli kadrolardan geldigini söylemistir. Hatta sonradan inkâr ettiyse de, Basbakan oldugunda "imam hatip liseleri bizim arka bahçemizdir" bile diyebilmistir. 2002'de iktidara geldiginden beri izledigi politikayla AKP, konuyu salt bir hukuk tartismasi haline getirmeyi basarmis gözüküyor. Oysa bu katsayi konusunun, aslinda egitimin yapisinin degistirilmesi oldugu gerçegi, halkin indinde anlasilir hale getirilmelidir. Her halde bu görev öncelikle ana muhalefetin sorumlulugundadir

Tarih: 24.03.2010 07:10:29

Okunma : 674

Kategori : Vatan Gazetesi

yorum oku/yaz - Yazdır