Cevikce / Haber ayrıntısı

Baskan Kiliçdaroglu'na açik mektup

"Yeter Söz Milletindir" Demokrat Parti'nin (DP) 1950 seçimindeki tek sloganiydi.
 

Onunla 6 okunun içindeki "Halkçilik" ilkesine karsin, Cumhuriyet Halk Partisi'nin (CHP), devletin partisi olduguna halki inandirmisti. Özellikle II. Dünya Savasi'nda Hitlerin Trakya'ya kadar gelisi, Ismet Pasa'nin seferberlik kosullarini agirlastirmasina neden oldu. Alinan önlemler, CHP hükümetine karsi halkta yogun tepki yaratti. Demokrat Parti seçimde o ortami kendi hesabina çok iyi kullandi. O kadar ki, sonradan DP'nin devami olan partiler, Adalet Partisi (AP), Dogru Yol (DYP) hep suçladilar. Simdi de Adalet ve Kalkinma Partisi (AKP), CHP'yi halka karsi ve devletin yaninda olmakla suçlamayi sürdürüyor.

Bülent Ecevit 1966'da genel sekreter oldu. Programinda önemli degisikler yapan CHP 1969 seçimlerinde yüzünü halka dönmeye çalisti. "Bu Düzen Degismelidir" ve "CHP Ortanin Solundadir" gibi açilimlari Genel Baskan Ismet Inönü gündeme getirdi. Ancak seçimi yine Süleyman Demirel'li AP kazandi. Çünkü halk katinda, Ismet Pasa'nin partisi, hâlâ devlet partisi olmak konumundaydi. Ecevit ve arkadaslarinin baskaldirisi, iste bu nedenle oldu. Ecevit'in sözcülerinden Turan Günes söyle diyordu; "Bu böyle olmaz, halka kendi partisi oldugunu kanitlamak için devlet ile özdes Ismet Pasa'nin yerine, gözüyle, yüzüyle ve tavriyla halktan biri olan Bülent Ecevit'i, partinin basina getirmeliyiz."

1973 seçimine CHP, yüzüyle, söylemiyle, kasketiyle halkin "iste bizden birisi" dedigi Karaoglan Ecevit'in önderliginde girdi. Seçim bildirgesi halka, "Ak Günleri" müjdeliyordu. 23 yil sonra CHP halkin oyuyla iktidara geldi. Parti artik devletin degil halkin partisi olmustu. 1977 seçiminde de yüzde 43 oya yükseldi. 12 Eylül 1980 darbesi partileri, bu arada CHP'yi kapattiginda, parti içi nedenlerden dolayi halkçi Ecevit partisinden ayrildi ve bir daha geri dönmedi.

30 yil sonra CHP, Kemal Kiliçdaroglu ile bir kez daha halkla bulusma firsatini ele geçirdi. 1973 seçimi öncesindeki Süleyman Demirel gibi simdi de R. T. Erdogan'in kapildigi korku, iste bundan kaynaklaniyor. Kiliçdaroglu'nun adayligi ile baslayan CHP'ye dönük heyecanin, artarak yurt sathini saracagi, Çorum'da, Tekirdag'da görüldü. Öne alinmazsa seçime, 13 ay gibi kisa bir süre var. O nedenle, Kiliçdaroglu kurultay konusmasinda "iktidar kosusunu baslatiyorum" demekle CHP, seçim yarisinin bayragini açmis oldu.

Ancak, Ecevit'in 1972'den sonra yaptiklarina bakilirsa, halkta kalici olmak ve oyunu sandiga çekmek için yalnizca genel baskan degistirmekle basarinin gelmeyecegi açikça görülür. Ecevit en üst organdan baslayarak, mahalle delegesine kadar bütün örgütü bir yil içinde halkin güvendigi ve "kendinden bildigi" bir kimlige kavusturmustu. Anadolu'ya köylerine dek girerek, araya hiç kimseyi koymadan halkla dogrudan el ele, diz dize olmustu. Partinin elit geçinenlerinin parti içi görevlerinde kalmasini saglamisti. Ayri söylemlere asla izin vermemisti. Herkesin sadece, izin verdigi konularda ve yerlerde genel baskana yardimci olmalarini ve öne çikmamalarini kesinlikle basarmisti. Bu nedenle Ecevit, genel baskan olmasinda en büyük katkiyi saglayan bazi arkadaslarini bile gereginde görev disi birakmisti. Simdi, örgüt basta bu konularda, adayligini açiklarken oldugu gibi, yaninda güvenebilecegi deneyimli bir Genel Sekreteri olmasi, yeni Baskan Kiliçdaroglu'nu rahatlatacaktir.

Bütün dünyada oldugu gibi Türkiye'nin de bugün karsi karsiya oldugu dis ve iç sorunlari, temelde ekonomik nedenlere dayanmaktadir. Muhalefette olan ve ilk seçimde iktidara gelmeyi isteyen CHP'nin yeni Genel Baskani, bu dönemde daha çok halkin temel sorunu olan as ve is konusuna yogunlasmasi gerekir. Bunu yaparken, sorunlari saptamak ve çözüm önerilerini halkin anlayacagi açiklikta ortaya koymakla yetinmelidir. Bazi aydin ve uzman çevrelerin gönlünü almak için bir hükümet programinda olmasi gereken ayrintida somut önerilere asla girilmemesi dogru olur. Çünkü bütün boyutlari ile küresellesen ve yerine göre hizla degisen sorunlarin çözüm programlari, ancak hükümete gelindiginde kamu yönetimi ile birlikte hazirlanabilir. Ne var ki, Genel Baskan görevlendirdigi uzman yardimcilari araciliyla gerektiginde her alandaki sivil toplum örgütleriyle bilgi alis verisini saglayabilir.

Yolun basindayken, yeni Genel Baskan'in iyi bildigi konular olsa da, ben yine deneyimlerimden çikardigim ve kendimce önemli buldugum bazi düsüncelerimin altini çizmeyi görev bildim

Tarih: 7.06.2010 13:18:56

Okunma : 692

Kategori : Vatan Gazetesi

yorum oku/yaz - Yazdır