|
“Necla Günes, Fatma Gürses, Suat Bas ve Leyla Sama hepside ayni mahallenin Bayan Muhtar adaylari”
Bu yaziyi Ankara’da Çankaya’daki ofisimde yaziyorum. Mahallemizin adi “Yüzüncü Yil” Sokaklar renk renk parti bayraklari, duvarlar boy boy aday resimleri ile dolu. Necla Günes, Fatma Gürses, Dr. Suat Bas, Leyla Sama, hepside ayni mahallenin muhtar adaylari.
|
Bu dört bayan, Hülya Taksi’nin merkez ofisinin camlarinda çagdas, güzel, renkli fotograflari ile bezeli afislerini asmislar. Baska mahallelere de dolasiyorum; sokaklarda arka arkaya asili birbirinden sik ve güven veren Bayan aday bayraklari, panolari görüyorum. Yasemin Daricali’nin, caddede enine asili pankartinda; “Sizin için adayim” yazilmis. Bu “sizin içinde” elbette içinde benimde oldugum mahallenin tüm erkekleri de var. Çok yerinde bir söz. Bu sözcük demek istiyor ki, “Kendime yarar saglamak degil, mahalle sakinlerine hizmet vermek istiyorum.” Çok anlamli ve gerçekçi degil mi! Bir baska adayin resminin altinda “Metlube Ayaz” yazili. Ilk kez duydugum bir isim. Sözlükte bile yer almiyor. Arastirdim “Aranan” demekmis. “Necla Ulusu” pankartina “Içinizden biri” diye yazmis ve çok içtenlikli bir fotografini koymus.
Son on yilda partiler ve Lider sultasi konusunda çok tartisma yapildi. Hiç bir partide, parti içi demokrasinin olmadigi ve bu yüzden aday tespitlerinin halkin istemlerine uymadigi ve liderlerin özel hesaplari ve kendi yakinlarini seçtirdikleri gibi hakli tepkiler uzun süredir yazilip çiziliyor. Ancak degisen bir sey yok. Son Belediye Baskan adayliklarinin belirlenmesinde gazetelere yansiyan çok kötü ve seçmenin güvenini yitiren önemli olaylar yasandi.
Bilinen bazi bilgileri yinelemek istiyorum. Demokrasinin tarihi eski Yunan’a dayanir. Halk arenada, agorada toplanir ve önemli kararlari oylayarak kendisi verirdi. Bu sisteme “Dogrudan Demokrasi” denirdi. Sonralari nüfus artinca bugün uygulanan ve yozlastirilmis olan “Temsili Demokrasi” ye geçildi. Yani kararlar partiler araciligi ile belirleniyor. Bunun için, halk partileri seçiyor. Dolayisi ile seçilecek adaylari halktan önce temsil yetkisini kullanarak parti’ler belirliyor. Eski Yunan da Atina’da, Isparta’da oldugu gibi, Bugün Türkiye’de dogrudan kendisine oy vererek halkin seçtigi adaylar yalnizca Muhtarlardir. Onun için tam bir demokratik seçim Muhtarlik seçiminde uygulaniyor denebilir. Zaten, adaylarin parti sifati yoktur, seçim yasasina göre yasaktir.
Çankaya’da saptayabildigim sonuç söyle gözüküyor. Muhtar adaylarinin dörtte üçü Bayan, dörtte biri Erkek. Gördügüm ilginç isimlerden bazilari; Gülpasa Gaykusuz, Raziye Doruk, bunlarin afislerinde fotograflari ve sadece “Muhtar Adayiniz” yazisi var. Çigdem Atabas “Önce çevre temizligi ve çocuk sevgisi” diye kendini tanitiyor. Necla Günes “24 saat yaninizda olacagim” diyor.
Dikkat çeken tarafi bu yaklasimlarin hepsinde de, “görev anlayisi” bir aile bagi içinde birlesiyor. Aslinda, Muhtarligin yapisi gerçek yasamda, ailelerin mahalledeki birlikteligini, ortak sorun ve mutluluklarini içerir. Bunu da, görülüyor ki en iyi bayanlar duyuyor, görüyor ve o anlayisla muhtar olmak istiyor.
Hepsine, Gülseren Onaran’a, Sengül Erdemli’ye de basarilar diliyorum. Onlardan partiler ders alir da, diger seçimlerde Belediye Baskanliklari, Milletvekillikleri için, Bayan aday sayilari erkeklerin hiç yoksa en az dörtte biri kadar olur. Iste o zaman Demokrasimiz öz kazanir. |