Yazdırma tarihi : 15.01.2025

KÖYLÜLÜK (Köylü Kafalilik)

Tarih: 8.02.2019 00:41:42


Ben bu yazinin ilkini, 15 yil önce AKP yolun basindayken yazmistim.
 


Daha ne Tek Adamlik ne de laik demokratik parlamenter cumhuriyetin tasfiyesi söz konusuydu! Bu kez bir-kaç ismi güncellestirdim. Ancak, yalniz bizde degil basta ABD, birçok adi demokratik ve teknoloji irisi ülkede bile, bu gerçek artik siradanlasti;
“Köylülük” köyle ilgili bir tanim degildir. Dünya elbette önce köyü tanimis. Insanoglu, birlikte yasamaya ilk köyde baslamis, bir anlamda bugünkü dünya nüfusunun tümünün kökü köyden gelmistir. Oysa Köylülük bir “yasam biçimidir (kafa yapisidir)”. “Kentlilik” te, sehirle cografi ilgisi olan bir kelime degildir. Yasanan yere bagli bir anlam tasimaz. Köylülük gibi, Kentlilik te bir yasam biçimidir. 20. yüzyilin ilk yarisina kadar, üzerinde çok konusulan, yazilan, çizilen “Kentsoyluluk” da “Kentlilik” ile ayni sey degildir, apayri anlam tasirlar. Bizde Burjuvazi anlaminda kullanilan kentsoyluluk, sinifsal bir tanimdir. Yani, Isçi sinifi, Aristokrasi gibi sosyal bir içerik tasir. Toplumsal tartismalar, siyasal kavgalar bilindigi gibi, tarih boyu siniflar arasi bir bitmeyen mücadelenin (savasimin) yansimalaridir. Yakin tarihte, tipik “köylü” kafali dört isim: Josef Stalin, Mao Zedong, Harry Truman ve Adolf Hitler’dir, Kentli örnekler ise: Vladimir Lenin, Winston Churchill, Mustafa Kemal Atatürk ve Nelson Mandela’dir.
Ciddi arastirmalarin sonuçlarina göre, 8 milyara yaklasan dünya nüfusunun büyük çogunlugu “Köylü kafalidir”. Üstelik ayni bilgilere göre, bu köylü kafalilarin yüzde 80’i kentlerde yasamaktadir. Bu oranlar, Londra’dan doguya dogru gidildikçe hizla büyür. Yine Londra’nin batisinda kalmasina karsin örnegin ABD’de köylülük orani yüzde 70’in üstündedir. Dolaysiyla önemli olan nokta: “Kentliligin Zenginlikle Dogru Orantili” olmadigidir. Ayni arastirmalara göre, nüfusunun en yüksek oranda (yüzde 90) kentli oldugu ülke Isveç’tir.
Bu kadar uzun giristen sonra, ne imis, ne özellikleri varmis bu “Köylülügün” diye, üzerinde durmak gerekir. Bir bilim insanimizin çalismasina göre, köylülügün temel unsurlari sunlar:
1. Köylü Kafali için önce “insan” degil, “ben” vardir. Bulundugu ülke, sehir, köy, mahallede iyi ya da kötü bir olay oldugunda ilk aklina gelen “bireysel çikari ya da zararidir”. Ilk adimini hemen ona bagli hem de bilinçsizce atar.
2. Adi ya da soyadi “isik” dahi olsa “aydinliktan” korkar. Bilmedigi, ögrenmedigi bir yeni “seyi” görmekten ve sorgulamaktan kaçar.
3. Ezberini bozamaz. Küçükken bilinçaltina konanlara sonuna kadar sahip çikar. Degistirmek isteyenlere karsi direnir. Eline bir güç geçirdiginde, baskalarinin da degistirmemesi için gerekirse can alir, kan akitir.
4. Hep ve her seyden korktugu için çareyi “korkutmakta” bulmaya azimlidir. O nedenle asiri güce tapar.
5. Gülmeyi, hosgörüyü zaaf, çatik kasi disiplin sanir. Asla canli-cansiz hiçbir yaratigi sevmeyi bilmez. Zorla da olsa kendisine tapinma istegi içgüdüsü çok yüksektir. Özellikle kafasinda (yasaminda), kadin sadece nesnel bir gereksinimdir.
6. Acima (vicdan) duygusu gözlerinden yas bile aksa, aslinda ve hatta sadece içindeki vehmin (korkunun, kayginin) disavurumudur.
7. Hedefine ulasmak için “kizilcik surubu içer, kan kusar”, ulasinca da “kizilcik surubu içirtir, kan kusturur”.
8. Hangi düzeyde olursa olsun kendine dönük “Donald Trump'in baskan olmasini Tanri istedi"(*) gibi bir ilahî inanci, herkesin duyumsamasi için maddi manevi her yola basvurur.
9. Degerli okurlar, elbette ek yapmak, irdelemek, genisletmek ya da yadsimak hakkina sahiptir.
Gelelim Ülkemize, eski Basbakanlardan Adnan Menderes, tam bir kentliydi. General Cumhurbaskani Kenan Evren ise köylü kafaliydi. Basbakan iken Turgut Özal ve Erdal Inönü, siyaseten benzesmedikleri halde ikisi de kentliydi. Bu güne bakarsak, Cumhurbaskani R.T. Erdogan’i gördükten sonra bir önceki Cumhurbaskani Abdullah Gül’e kentli demek gerekir. 15 yildir Ikinci Adamlik (Emirberlik) görevini layikiyla yerine getiren Binaliali Yildirim’in, son haliyle tam bir köylü kafali oldugunu kendisi de yadsiyamaz. Deniz Baykal’in kentli olduguna karsitlari bile taniklik eder. Kemal Kiliçdaroglu son iki yildir kentli gibi gözükmüyor, köylülügü tartisilabilir.

(*)Beyaz Saray Sözcüsü Sarah Sanders’in açiklamasi, BBC 31 Ocak 2019


Haber NO: 1148

Kategori: BiGazete