R.T. Erdoğan’ın seçeneksiz (kendi deyişiyle vazgeçilmez) olduğunu en azında seçmenin yarısının damarına işlediğini görerek, laik demokratik cumhuriyetçi kesimin umutsuzluğa kapıldığı bir gerçek. Ben oraya gelişte sorumluluk almış bir politikacı olarak, “Hala İyimserim” başlıklı kitabımda ve yazılarımda, umudumu hiç bir zaman yitirmedim. Kitabım gibi 31 Mart seçiminden sonraki çok yazımı, “Halk günü ve yeri geldiğinde sesini çok iyi yükseltir. Ve bu halk her zaman olduğu gibi yine, milyonlara varan aş/iş peşindeki, kızına oğluna sahip çıkacak bir yeni “KENDİNDENİ” bulma sağduyusunu gösterir. Hep inandım ve inanmaya devam ediyorum, 'umut her zaman vardır'. Yarın mıdır, daha yakın mıdır? Yanıtını yine halk verir, ama mutlaka verir” diyerek bitirdim. Birçok okurum ve arkadaşım, 2018 Cumhurbaşkanlığı seçiminden sonra da, bu inadımda ısrarımı safdilliğime yordular.
Ama bu kez o halk benim gibi çoğumuzu bir bakıma mahcup etti ama tam anlamıyla umutlarımızı yeniden yeşertti. Artık, R.T. Erdoğan seçeneksiz değil, hem de O’nun gidişi yarın mı yoksa yarından da yakın mı, ona da yine bu halk karar verecek. Zamanını da yine halk belirleyecek. Ya dünkü “GERÇEĞİ” kabullenecek ve süre kazanmayı deneyecek, ya da şimdiye kadar yaptığı gibi, başta halkın en büyük derdi aş/iş ve ülkenin iç-dış sorunlarının tırmanışı pahasına, yoluna geldiği gibi devam edecek. Dilerim, Kasımpaşalı özünü tümüyle yitirmemiştir!
Gelelim Ekrem İmamoğlu’nun 23 Haziran seçim sonucunu okumaya: İlk bilinmesi gereken, buradan yalnız AK Saray (AKP) ders çıkarmayacak, CHP’nin de ders çıkarması gerekir. Bu sonuç (sonuçlar), geçmişteki hiçbir yerel seçime benzemiyor. R.T. Erdoğan, ele geçirdiği bu günkü erişilmez(!) başarının "ilk adımı" olan 1994 İstanbul Belediye Başkanlığı'nda yüzde 25 oy almıştı. CHP’nin (SHP’nin) son Belediye Başkanı Nurettin Sözen de 1989 seçimini, yüzde 39 oyla kazanmıştı. Dolaysıyla, AK Saray'ın maddi-manevi bütün devlet gücüyle “asla bırakmam” diyerek meydanlara indiği bu seçimde, bir kenar ilçe Belediye Başkanının(!) yüzde 54 oy almasının nedenlerini, başta iktidarıyla ve muhalefetiyle partilerin ve aklı-evvel geçinen herkesin derinliğine ve dosdoğru okuması gerekir.
Akşam güvenilir yorumcular, bu sonucun temelinde öncelikle kadın-erkek genç kuşağın yalnız İstanbul’da değil bütün ülkede hızla yükselen ve birçok alanda devrim niteliğinde olacak “DEĞİŞİM” beklentisinin olduğunda birleştiler. Benim yıllardır her seçimde durmaksızın yinelediğim, halkın aş/iş derdinin -beka, etnik tartışma, kişilik ve kimlik suçlamaları, korkutma senaryoları ve benzeri soyut konularla- gündemden düşürülemediği gerçeği, bu seçimde de en açıklıkla belgelenmiş oldu. Ve en önemlisi, laik demokratik cumhuriyet sevdalısı büyük çoğunluk, -hem de 12 Haziran Amasya tamiminin yıl dönümünde- yüz yıldır savaşımını verdiği, çağdaş uygarlık yolundan asla geri döndürülemeyeceğini, hem de sandıkta, kararlılıkla göstermiş oldu. Bu günden başlayarak bu tartışma daha ayrıntılı olarak sürecektir.
Dün gece Beylikdüzü’nde otobüsün üstünde o muhteşem genç kitleyle “her şey çok güzel olacak” diye haykırırken Ekrem İmamoğlu, Bülent Ecevit’in Adana Kuruköprü'de “bu düzen değişecek, insanca ve hakça bir düzen kurulacak” derken, yanında bana yaşattığı umut dolu heyecanımı, 48 yıl sonra bir kez daha tattım. Sağ olasın Genç Adam, Ecevit gibi “yolun açık olsun”.
|