Yazdırma tarihi : 16.01.2025

ÖĞRENMEYİN, EZBERLEYİN!

Tarih: 9.12.2019 08:11:43


Kabataş Erkek Lisesini bitirdiğimde
 


sosyal bilimler ilgimi çektiği için hangi fakülteye gitmem gerektiğini araştırıyordum. Yakın zamanda kaybettiğimiz Gaziantep Üniversitesinin kurucusu ve 10 yıl rektörlüğünü yapan sıra arkadaşım Prof. Uğur Büget’le konuştuk. O “Ben Fen Bilimleri okuyacağım, öyleyse sen de Mülkiye’ye Ankara’ya gel” dedi. Bende “Git kardeşim, ben Vali olmak istemiyorum” dedim. O zamanlar oradan yalnız Vali çıkmadığını, Türkiye’yi her alanda Harbiye ile Mülkiye’nin idare ettiğini yıllar sonra politikada öğrendim!
Geçen hafta 5 Aralık 2019, Siyasal Bilgiler Fakültesi’nin 159. Yıl dönümüydü. Yanılmıyorsam Fakültenin öğrencilerinin İnek Bayramı denen mezuniyet kutlamaları o gün değil, Mayıs ayında oluyor. Değişmez geleneğim olan, Saatli Maarif Takvimi’min 5 Aralık yaprağında yıllardır hem mülkiyenin kuruluş yıl dönümü hem de Bilgin Dhammapada’nın su sözü yazar. “Öğrenmeden yaşlanan insan öküz gibidir, yalnız gövdesi büyür”.
Bir arada olduğunda, insanın aklına, mezuniyet bayramındaki inek sözcüğü ile Bilgin’in öküz gibi benzetmesinin, Aristo’nun “insan düşünen hayvandır” sözüyle bağlantısı olabileceğini getiriyor. Ne olursa olsun, hayvanin önce buzağı, daha sonra dana ve sonrada öküz olup irileştiğini biliyoruz. Demek ki, insan da bebek olup çocuk oluyor sonra genç, sonra da ergin ve yaşlılık dönemine ulaşıyor.
Düşünmeyen, irdelemeyen, sormayan, görmeyen ve sonunda gerçeği öğrenmeyen kişiye ergin insan denmez diyen Dhammapada, insanoğluna kendi akıl gücüyle en büyük öğüdünü vermek istemiş. Dikkat edilirse, Bilgin Okumayan demiyor, Düşünmeyen de demiyor, Bilmeyen de demiyor; Öğrenmeyen insan Öküz gibidir diyor. Çünkü öğrenmek hem gerçek, hem nesnel bir sonuçtur. Ayni zamanda bilimsel nitelik taşır. İnsan öğrendiğinde hem gerçeği, hem doğruyu öğrenmiş demektir.
Bütün meselede budur zaten. Doğruyu ve Gerçeği öğrenen insan kendisini, aklına ve öğrendiklerine teslim etmiş olur. Öylece, daha önce teslim olduğu korkulardan ve aklının ermediği güçlerden kendisini kurtarır. Öğrenen insan, Öküz olmaktan kurtulduğu için insanlara, hayvanlara ve eşyalara saldırmaz. Öğrenen insan Sevmeyi, Sevilmeyi de öğrenmiş olur. Öğrenen insan Suudi Arabistan’da da, Türkiye’de de, Peru’da, Çad’da, Suriye’de de öteki insanın da insan olduğunu öğrenmiş olur. Öğrenen insan, artık kendisini de bu dünyada, güdülen bir öküz olmaktan kurtarır.
Artık öğrenmiştir ki, “Bütün pisliğine ve kalleşliğine karşın, Bu Dünya yine de insanoğlunun biricik yaşam yeridir” -XSETIUS MÖ. 9. Yüzyıl-



Haber NO: 1204

Kategori: BiGazete