Siyasal Bilgiler bilim kurumu olarak yaklasik 150 yildir egitim veriyor. Siyasal Bilgiler Fakültesinde çok çalismak gerektigi için, yil sonunda yapilan mezuniyet törenlerine eskiden beri, “Inek Bayrami” denir.
Duvarimdan hiç eksik etmedigim Saatli Maarif Takviminin, Mülkiyenin kurulus yil dönümünü gösteren yapraginda Bilgin DHAMMAPADA’nin su sözü var; “Ögrenmeden yaslanan insan öküz gibidir, yalniz gövdesi büyür.”
Siyasal Bilgilerin mezuniyet bayramindaki ‘inek’ sözcügü ile Bilgin’in öküz benzetmesi, Aristo’nun “Insan düsünen hayvandir” sözünü çagristiriyor. Ne olursa olsun, hayvanin, önce buzagilik, daha sonra danalik dönemini geçirdigini ve sonrada öküz olup irilestigini biliyoruz. Demek ki, insan da bebek olup, çocuk oluyor, sonra genç, sonra da ergin ve yaslilik dönemine ulasiyor.
Düsünmeyen, irdelemeyen, sormayan, görmeyen ve sonunda gerçegi ögrenmeyen kisiye ergin insan denmez diyen DHAMMAPADA, insanogluna kendi akil gücüyle en büyük ögüdünü vermek istemis.
DHAMMAPADA bu ögüdünü aklin, bilginin yerine dinlerin, dogmalarin hâkim olacagi korkusu ile vermis olmali. Ancak o bilge kisi bile, 21. yüzyila gelindiginde, Cumhuriyet Türkiye’sinde gencecik çocuk beyinlerine, nesnel dünya gerçekleri yerine, kulluk bilincini doldurma savasinin sürecegini görmüs olamaz!
Dikkat edilirse, Bilgin okumayan demiyor, düsünmeyen de demiyor, bilmeyen de demiyor; “Ögrenmeyen insan öküz gibidir” diyor. Çünkü ögrenmek, hem gerçek, hem de nesnel bir sonuçtur. Ayni zamanda bilimsel nitelik tasir. Insan ögrendiginde hem gerçegi, hem dogruyu ögrenmis demektir. Bütün meselede budur zaten.
Dogruyu ve gerçegi ögrenen insan, kendisini imama ya da hatibe degil, aklina ve ögrendiklerine teslim etmis olur. Öylece, varsa daha önce teslim oldugu korkulardan ve aklinin ermedigi güçlerden kendisini kurtarmis olur.
Ögrenen insan, öküz olmaktan kurtuldugu için insanlara, hayvanlara ve esyalara saldirmaz.
Ögrenen insan; sevmeyi, sevilmeyi de ögrenmis olur.
Ögrenen insan, Suudi Arabistan’da da, Türkiye’de de, Alaska’da da, Rusya’da da öteki insanin da insan oldugunu ögrenmis olur.
Ögrenen insan, artik kendisini de bu dünyada, güdülen bir öküz olmaktan kurtarir.
Artik ögrenmistir ki, “Bütün pisligine ve kallesligine ragmen, bu dünya yine de insanoglunun biricik güzel mekânidir” XSETIUS M.Ö. 9. Yüzyil |