Bir buçuk yil öncesinden programlanmis bu olagan NATO toplantisinin görünür resmi gündemi; baslangiçtaki “askeri savunma” olan amacini degistirerek ve alanini genisleterek bir “güvenlik” amaçli kurulusa dönüstürülmesidir. Yani, NATO’nun bu güne kadar oldugu gibi, üyelerinin sinirlarini tehdit eden düsmana karsi “askeri savunma” ortakligi olmaktan çikarak, özellikle 11 Eylül 2001’de New York’ta gerçek boyutu ile dünyayi korkutan uluslar arasi teröre karsi, “gerektiginde her cografyada” üyelerini korumak için görev yapacak ve teknik gücü çok yüksek bir güvenlik kurulusu olmasi öngörülüyor.
Ancak, böyle olmakla birlikte, özellikle Fransa ve Almanya’nin basini çektigi NATO’nun Avrupali güçlü ortaklarinin sert karsitligini hiçe sayan Bush’un Irak’i isgalinin, bugün ABD’ yi düsürdügü durum, bu Istanbul toplantisinin gerçek gündemini tümüyle degistirdi.
ABD patronu oldugu NATO’yu kullanarak, Irak’taki durumunu hem kurtarmak, hem de “hukukilestirmek” istiyor. Herkes görüyor ki geçen yil yasanan, bas temsilcisi dâhil çok sayida adamini yitirdigi bombali saldiridan sonra Birlesmis Milletler, Irak’a hiçbir sekilde güvenlik gücü sokmak istemiyor.
Hem savasa gerekçe gösterilen kitle imha silahlari konusundaki yalanlarin, hem de her gün yitirilen ABD gençlerinin Amerikalilar üzerinde yarattigi tepkinin, Kasim seçimlerinde Demokrat Aday Jhon Kerry’nin kazanma sansini artirdigini, en yakindan Baskan Bush ve çevresi görmektedir. Bu gerçek karsisinda Bush, Irak’taki isgali, görünüste olsun “uluslararasi bir güce” devretmenin arayisi içindedir. Bu nedenle elindeki tek sarilacagi dal olan “NATO’yu Irak’a bulastirmak” oldugunda Beyaz Saray karar birligi etmis gözüküyor.
Aslinda herkes biliyor ki, savas alaninda hem komuta kademesi hem asker hem de silah-araç-gereç bakimindan NATO, resmi bilgilere göre %85 oranda ABD demektir. 30 Haziran’da Irak’ta yetkilerin Iraklilara devredilmesinden sonra da, ABD yetkilerinden hiçbir sekilde vazgeçmeyecek ve her ne sekilde olursa olsun NATO Irak’a girse de bütün karar ve yetkileri elinde tutmaya devam edecektir.
Bütün bunlardan ötürü, Baskan Bush’un önündeki dört ayi bir seyler yapip Kasim Seçimlerini kazanmasi için Irak’taki durumun degismesine kesin ihtiyaci vardir. Bush’un elinde olan tek sansi da, “sekli ne olursa olsun” NATO’yu Bagdat’a sokmaktir. Fransa Cumhurbaskani Chirac basta, Avrupali karsitlari da kendilerinin ABD Baskanlik seçimlerinde kullanilmasina izin vermemekte kararli gözüküyorlar.
Irak’in bugünkü geçici Basbakani istiyor diye, “yalnizca egitim amaçli olarak” NATO’nun Irak’ta görev üstlenmesi belki olasidir. Bugün Istanbul’da bu görevin Irak disinda, baska bir ülkede olmasi kosulu ile kabul edilmesi bile Bush için bir basari sayilacaktir.
Ankara’da söyledigi gibi yarin Washington’a dönerken Baskan Bush, “Ben artik Irak’tan çikiyorum, NATO isgale devam edecek” diyerek Amerikali seçmenlerine, “Kasimda bana oy verin, seçimi kazanmak istiyorum” diyecek.
Isterseniz, günlerdir Ankara’yi, Istanbul’u, Türkiye’yi, Avrupa’yi, Dünya’yi ayaga kaldiran telasin sonucu bu kadar basit ve kolay mi diyebilirsiniz! |