O tarihte halk Ecevit'i, Kibris'i aldi diye alkisliyordu, dün ise kalabaliklar, muhalefetin Kibris'i verdi dedigi Erdogan'i alkisliyor.
* Ecevit 1973 seçimlerinde ancak Ismet Pasa'nin 1969'da aldigi kadar oy almisti. Yüzde otuz dolayinda oy alan CHP, sag oylar üç partiye bölündügü için Hükümet kurma olanagini elde etmisti.
Ecevit'in basbakanliginda 27 yil sonra CHP, MSP (Milli Selamet Partisi) ile Koalisyon Hükümeti kurdu. Ben de genç yasimda o hükümette Bayindirlik Bakani olmustum.
Kibris Baris Harekâti'na kadar geçen sekiz ayda, o hükümetin ekonomik ve sosyal konularda çok basarili oldugu sonradan çok yazilip çizilmistir. Simdi Erdogan için yapildigi gibi, Kibris sonrasi Ecevit için düzenlenen övgü dolu karsilama törenleri, sölenler sürüp gitmisti.
Otobüslerin, minibüslerin camlari, Istanbul - Ankara basta büyük kentlerin duvarlari, simdi Erdogan için yapildigi gibi, Karaoglan'in (Ecevit) resimleri ile donanmisti.
O ilk filmin iste bu sahneleri, Ecevit'i bir baska zafer için umutlandirdi. Çevresindekiler de halkin o destegini "oya" dönüstürmesi için Ecevit'in aklini çelmeyi basardilar. Erken seçim isteyen Ecevit Koalisyonu bozdu.
Istikrar bozulabilir
Düsünülmüstü ki, Ecevit liderligindeki CHP, yapilacak bir erken seçimde tek basina Hükümet kurma olanagi elde edilebilirdi!
Olaylar beklendigi gibi olmadi. "Dün dündü, bugün bugündür" ilkesine bagli ve "zamanlama ustasi" Demirel, bu durumu firsat bildi ve seçimi engelledi. Demirel, yüzde 2'lerde oyu olan Türkes'in MHP'si ve yüzde 8 oyu olan Erbakan'la birinci milliyetçi cephe hükümetini kurarak, CHP'yi muhalefete itti.
Milliyetçi cephe hükümetleri ile yasanan siyasal gelismelerin, Türkiye'yi 12 Eylül 1980 askeri darbesine getirdigi, sag-sol çatismalarinin o cephelesme nedeni ile basladigi ve uzun yillar süren iç çekismelerin asil kaynagi oldugu savlari birer gerçektir.
* Ayni filmin ikinci versiyonunu seyrederken, Ankara'da Kizilay Meydani'nda otobüsün üzerindeki Erdogan'in gözlerinde, Brüksel basarisini oya dönüstürme düsüncesini okur gibi oldum. Ertesi gün Anayasa Komisyonu Baskani AKP'li Kuzu, Baskanlik sistemini istediklerini Meclis kürsüsünden açikladi. Bir süre önce Adalet Bakani Cemil Çiçek, baskanlik sistemi tartismasini açtiginda altinda böyle bir amacin yattigini zaten sezmistim.
* 2005 ya da 2006'nin seçim yili olacagi tartismalari Ankara'da basladi. Baskanlik Türkiye için hiç olmayacak bir sistem. Bu kaygiyi tasiyan politikacilar ve hukukçular hakli ve tutarli bir tartisma baslattilar. Benim de benzeri kaygilar tasidigim bu tartisma sertleserek çok büyür ve var olan siyasal istikrari bozabilir.
Erdogan'in, Ecevit'in düstügü yanlisliga düsmemesini dilerim. |