Konuyla ilgili haberi degerlendireceginizi umar, saygilarimi sunarim. Sedat Yilmaz, As Haber Ajansi"
Her zamanki gibi erken bir iyimserlige kapilmis olmamayi istiyorum. Çünkü yazilanlar, benim için çok önemli ve ciddiye alinmasini gerektirir degerdeydi. Okuduklarimdan herkesin bilgisini ve ilgisini çekmesini bekledigim bir özet çikardim...
***
* "Ekonomistler Platformu, Bilgililer Dernegi ve Anadolu'nun Genç Liderleri adli sivil toplum kuruluslarinin baskani olarak taninan Tuna Bekleviç'in lideri oldugu parti önümüzdeki günlerde kurulus dilekçesini Içisleri Bakanligi'na verecek. Güçlü Türkiye Partisi'nin (GTB), gençlik ve kadinlarla 2023 yilinin güçlü Türkiye'si için yola çiktigini belirten Tuna Bekleviç, Türkiye'yi insan odakli, demokratik, sosyal bir hukuk devleti olarak dönüstürmeyi, dünya devletlerinin özgürlükçü demokrasi, adil bölüsüm ve sürdürülebilir baris arayislarina bütünlestirici katki saglayarak Türkiye'yi uluslararasi camianin saygin bir üyesi yapmayi hedeflediklerini söyledi."
* "Kapsamli dönüsüm ihtiyaci, yeni yurttas kimliginin tanimlanmasi, devletin temel görevlerinin yeniden düzenlenmesi ve yeni sivil anayasanin kabulü gibi üç temel alanda cesaret gerektiren demokratik reformlarla gerçeklestirilebilir. Türkiye toplumunu meydana getiren tüm yurttaslarimiz ile Türkiye'yi, insan odakli, demokratik, sosyal bir hukuk devleti olarak dönüstürmeyi, dünya devletlerinin özgürlükçü demokrasi, adil bölüsüm ve sürdürülebilir baris arayislarina bütünlestirici katki saglayacak seviyeye tasimayi ve ülkemizi uluslararasi camianin saygin bir üyesi yapmayi 'Ortak Gelecek Sözlesmesi' olarak kabul ediyoruz."
* "Siyasi sorumluluklarinin Türkiye'ye yeni bir kurtarici lanse etmek degil, ülkeyi yönetecek en iyi takimi sahaya sürmek oldugunu belirten GTP lideri Tuna Bekleviç, 'Güçlü Türkiye Partisi'nin bilgi ve bilime önem veren, kucaklayici, seffaf ve adil yeni nesil siyasetçiler tarafindan kurulacagini' ifade etti, Amaçlarinin, insan odakli yeni cumhuriyet anlayisi ile yurttaslari mutlu ve geleceginden umutlu Güçlü Türkiye'yi olusturmak olduguna' isaret etti".
* "Avrupa Birligi ile bütünlesme sürecinde yasanan gelismeler ve bu duruma bagli olarak artan demokrasi talebi ülkemizde uzun süredir seslendirilen degisim ihtiyacinin derinlesmesine ve karsit görüs olarak asiri milliyetçiligin yükselmesine neden olmustur. Bu süreçte gerek sol gerekse sag düsünce yapisina sahip bir grup yurttasimiz Türkiye'nin içe kapatilmasinin yararli olacagina inanirken; diger yurttaslarimiz insan odakli, özgür ve demokrat Türkiye'yi arzu etmektedir".
***
Bu çalismalarda yer alanlardan adi geçenler sunlar; ITKIB Baskani Süleyman Orakçioglu, Murat Yesildere, Merih Alanyali, Prof. Dr. Ridvan Karluk, Prof. Dr. Kerem Alkin. Ikisi disindaki adlari tanimiyorum. Arastirdigimda Tuna Bekleviç ile ilgili bekledigimden çok bilgi buldum; "Istanbul Bilgi Üniversitesi Iktisat Bölümü mezunu olan Tuna Bekleviç, 2000 yilinda siyasetten ve sermayeden bagimsiz olarak tasarladigi Ekonomistler Platformu'nun 2006 yilina kadar Genel Koordinatörlügünü sürdürmüstür. Internet üzerinde basladigi örgütlenme çalismalarini degisik ülkelerde ve üniversite gibi kurumlarda 'yeni sivil toplum modeli ve örgütlenme anlayisi' olarak anlatmistir. Ekonomistler Platformu 6 yillik dönem içerisinde yurt içinde ve yurt disinda birçok kamu kurulusu, özel kurulus ve sivil toplum örgütü ile ortak faaliyetler düzenlemis, projeler gerçeklestirmistir. Bekleviç, Ekonomistler Platformu yani sira Cumhuriyetin kurulusunun 100. yili olan 2023 yilinda Türkiye'yi yönetecek gençleri kesfetmek ve ülke yönetimine katilimi saglamak amaciyla kurulan Anadolu'nun Genç Liderleri (AGL) Hareketi'nin öncüsü olmus, ayni zamanda Istanbul Bilgi Üniversitesi Bilgililer Dernegi'nin 2003-2005 döneminde kurucu baskaniymis."
***
AKP karsisinda basari saglayacak yeni bir olusum konusunda son bir yildir çok yazi yazdim. Yazdiklarimdan bazilarini yinelemek istiyorum; "Halkin istedigi, Türkiye'de ve dünyada kalici bir barisin saglandigi, insan haklarina dayali çagdas bir hukuk sistemine kavusmus, sosyal güvenlik, saglik ve egitim gereksinmeleri güvence altina alinmis, sürdürülebilir ve çevreye duyarli bir gelismeyi gözeten ve gelir dagilimi dengeli bir Türkiye'dir". "Yapilan bir arastirmanin en önemli göstergesi, var olan siyasal yapilasma disinda bir arayisa isaret eden yüzde 34,2 rakamidir. Seçmenin üçte birinden çogu yeni bir olusumu bekler durumda. Oysa bugün 30'dan çok siyasi parti var. Görülüyor ki, hiçbir parti temel sorunlara inandirici yanit veremiyor". "Üstelik kamuoyu yoklamalarinda görülen asil sorun, var olan partilerin etkisizligi yüzünden, AKP'nin karsisinda halkin güçlü destegini alacak bir karsi seçenegin olmadigidir."
Bu düsüncelerimi bugün de koruyorum. Umarim Tuna Bekleviç ve arkadaslarinin bu çabasi Cem Boyner'in Yeni Demokrasi Hareketi'ne benzemez.
|