Dün, bu kez TBMM’den izin alirsa, ABD ile asker gönderme konusunda hükümetin pazarlik gücünün artacagini söyleyen Disisleri Bakani Gül, benim bu savimi dogruluyor. Daha da ileri giderek Bakan Gül, Irak’a asker göndermenin Türkiye için ciddi yararlarini hatta zorunlulugunu anlatiyor.
Oysa, CHP’li önde gelen yetkililer “Hükümet Amerika’ya karsi duramiyor. Asker göndererek baskilardan kurtulmaya çalisiyor” diyor. Görüldügü gibi, Ana Muhalefet Partisinin bastan beri Irak konusundaki politikasi, konunun önemi ve özelligi ile ilgili degil. Salt “muhalefet” kelimesinin sözlük anlaminin hakkini vermek, yani bir yazarin dedigi gibi “Hükümetin AK dedigine KARA, KARA dedigine AK demek CHP’nin Temel anlayisi oldu.”
Devrimci Isçi Sendikalari ve Demokratik Sivil Toplum Örgütlerinin sürdürdügü Savasa Hayir eylemlerini, ABD’nin yayilmaci politikasina karsi, varoluslarindan beri sürdürdükleri tutarli tavirlarinin devami ve geregi olarak anliyorum.
Bu karsi duruslarin AKP grubunu etkileyip sonuç alacagini ve bu kez Hükümetin TBMM’den reddedilecegini beklemiyorum.
Irak’a Türk askerinin gitmesinin ABD’nin isgalci ve yayilmaci politikalarina hizmet etmek oldugu anlayisi, özellikle Demokrat Aydin kamuoyunun ortak fikri. Bu ideolojik bakisin hakliligi ve yitirilecek her askerin ABD’nin yararlari için olacagi anlayisi halk katinda da endise yaratiyor.
Bugün basinda açikça belirttikleri gibi, hem Barzani hem de Talabani zaten Türk askerinin gelmesine sert tepki göstermekteler. Benimde Amerika’da gördügüm rahatsizlik da bu zaten. Türkiye bilinen nedenlerle, uzun dönemli güvenlik ve dis politika hesaplari açisindan, Irak’ta olabildigince genis alanda ve olabildigince güçlü olmak istiyor. Hatta Türkiye gibi ikinci ciddi devlet olan Iran’da olanak bulsa, Irak’a girmek istiyor.
ABD, Müslüman Ülkelerden Pakistan ve Hindistan’in Irak’a asker göndermesini Türkiye’den çok daha ciddi ve israrli biçimde istedi, istemeye devam ediyor. Çünkü onlar kendi ülkelerinin dogrudan yarari olmayan bir durumdalar. Onlar, gel deyince gelecek, git diyince gidecek ve bir anlamda uluslararasi güç görevi yapacaklardir.
Türkiye’yi öyle göstermek, hele o nedenle Birlesmis Milletler karari aramak uzun dönem ülke yararini görmezlikten gelerek, ülke yönetimini dernek yönetimi sanan anlayisin hafifligidir.
|