|
Uluslararasi seffaflik örgütünün son arastirmasina göre zengini, fakiri bütün ülkelerde halklarin yakindiklari en önemli sorun, “Yolsuzluk” mus.
Arastirmanin yöneticisi, ülkesindeki yolsuzluklar dolayisiyla en az rahatsizlik belirten halkin, Amerikalilar oldugunu söylüyor. Amerikalilarin %62’si ülkesinde yolsuzluk oldugunu belirtiyor, ancak bundan yararinin azaldigini ve o nedenle sikayetçi oldugunu belirtenlerin orani ise % 46’dir. Bu örgütün belirttigine göre Türkiye’de yolsuzluk oldugu inancini belirtenlerin orani %94’dür. Kendi hakkinin çalindigini ve sikayetçi oldugunu söyleyenlerin orani ise %92’nin üzerindedir. Ilginçtir, Japon halkinin da %96’si yolsuzluktan sikayetçi.
|
Bu sonuçlar ülkemizin aci gerçegi, ancak halk adina sevindirici. Özellikle “Susurluk” dan bu yana yolsuzluklara karsi varolan bilinç ve saglikli tepkinin, önceki yillara göre çok hizli arttigi görülüyor.
Bunun iki nedeni var:
Birincisi, son yirmi yilda yetisen genç kusaklar çok daha özgür ve cesur düsünebiliyor ve açikliyor. Üstelik genç nüfusun %30’una yakin en etkin kesimini bu kusak olusturuyor. Ikincisi ise halkin kendisini, siyasal ideolojilerden ve bunun beynindeki baskisindan büyük oranda siyirdigi anlasiliyor. Elbette, bireysellik arttikça toplumsal sorumluluk bilinci azalsa da, kisi özel yararina karsi ve kendisine yapilan haksiz ve adaletsiz tutum ve tavirlara daha sert tepki gösterebiliyor.
Halk maddi hesaplar ve yararlar konusunda eskiye oranla daha çabuk ve somut dayanisma gösteriyor. Sinifsal ayriliga dayanan siyasal kavgalar zamanla çok zayifladigi için, maddi yarar dayanismasi daha kolay saglaniyor.
Sendikalarin üye sayisini, gücünü ve etkinligini yitirmesine karsin, sivil toplum örgütlerinin gelismesi ve etkinliginin hizla artmasi, Devlet ve Politika gibi Kurumlarin karsisinda daha genis bir halk kesimi, hakkini aramakta ve almaktadir.
Bütün bunlar aslinda demokrasinin özellikle Susurluktan sonra çok ciddi yol aldigini gösteriyor. Elbette Avrupa Birligi’ne gidisteki hizlanan Kuramsal ve Kurumsal gelismelerin payi vardir. Ancak yasa yaparak veya degistirerek, sosyolojik ve toplumsal yapiyi hizli degistirmek mümkün degildir. Toplumun ekonomik ve o nedenle gelisen bilinç düzeyi ve gücü, gelismenin asil nedeni olmadikça; Ülke Demokrasiye, Birey Özgürlügüne tam anlami ile kavusamaz.
Bu anket gösteriyor ki, ‘Türkiye Treni’ çagdas, laik, demokrat bir toplum olmaya dogru hizla yol aliyor.
Türk halki kentlestikçe, gençlestikçe, kendine güveni artiyor, her bakimdan zenginlesiyor. Toplum Erbakan’i, Demirel’i , Ecevit’i tarihe birakti artik.
Gerçekligine inandigim bu yargilarimin altinda Mustafa Kemal’in ‘Gençlige Ögüdü’nü dogru anlamam yatiyor. Çagdas Kuvayi Milliyeci ve CHP’li olmak için böyle düsünüyorum.
|