Anlasilan, kurul baskani Zahit Akman’in da gidecegi yok. Basbakan R.T.Erdogan’in geldiginden buyana, tirmandirarak sürdürdügü milli görüsçü kadrolasma uygulamasindan asla ödün vermeyecegi açikça gözüküyor. Bu son atamalarda bu konudaki kararligini bir kez daha belgeledi. Yeni getirdigi RTÜK üyelerinin kendi internet sayfalarindan çikardigim bilgiler, onlarinda siyasal görüslerinin AKP’nin ilke ve hedefleri ile tam bir uyum içinde oldugunu gösteriyor;
Iste Davut Dursun’un savlari: “Bu husus iki açidan önem arz etmektedir; biri bir toplumun asirlardir kullandigi yöntem ve kurumlari terk etmeye baslamasi, digeri ise mevcut sorunlari kendi toplumsal ve düsünsel birikimiyle degil baska toplumlarin pratiklerini taklit yoluyla çözmeye yönelmesidir. Bu bizim toplumsal tarihimizde son derece ciddi ve kalici bir kirilma olmustur. Kendi içinde iki belirgin çizgiye sahip olan bu süreçle birlikte bir yandan Batililasma/Modernlesme baslarken diger yandan toplumsal ve siyasal alanlarda dinden/kutsaldan ve kendi özgün degerler dünyasindan kopus da beraberinde ortaya çikmistir. Dinden ve kutsaldan kopus, cumhuriyetle birlikte gerçeklestirilen radikal degisiklikler ve otoriter uygulamalarla iyice hizlandirilmistir. Cumhuriyet yönetimine egemen olan kadro iktidar yoluyla toplumu dönüstürme/modernlestirme projesini uygulamaya koymus, bu çerçevede toplumu yeniden insa etmeye koyulmustur. Bu zihin yapisi dini ve geleneksel tüm degerleri mevcut toplumsal sorunlarin müsebbibi olarak görüyordu. Toplum, Batiya göre geri idi, onlarca sorunu vardi; bunun müsebbibi de din görülüyordu! Bu durumda yapilacak olan sey toplumsal geriligin ve problemlerin faturasini dine kesmek ve dini toplumsal alanlardan tard ve tasfiye etmek olmaliydi! Türkiye’de laiklik iste bu noktada devreye girmis ve toplumsal gerilikten sorumlu tutulan dinin toplumsal ve siyasal alanlardan tard ve tasfiye edilmesi ameliyesi laiklik seklinde sunulmustur. Bu sebeple Türkiye’de laiklik esas itibariyle bir dine müdahale hareketi olmustur”.
Diger yeni üye Hasan Tahsin Fendoglu’da bir konusmasinda sunlari söylemektedir: “Anayasa Mahkemesinin millet iradesinin tecelli ettigi yargisal bir makam olmasini arzu ettigimi belirtmek istiyorum. Türkiye, üniversitelerde basörtüsü yasagi uygulayan dünyadaki tek ülkedir”.
TRT Genel Müdürü Ibrahim Sahin Imam Hatip kökenlidir. Animsanacagi gibi bir önceki Cumhurbaskani Ahmet Necdet Sezer, Basbakan Erdogan üç kez aday gösterdigi halde Sahin’i genel müdürlüge getirememisti. Kamu kurumlarinin basina önerdigi baska birçok çok sayida milli görüs çizgisindeki ismi de, Sezer onaylamadigi için Basbakan hemen tamamini, vekâleten görevlendirmisti. Abdullah Gül Köske çiktiginda ilk isi onlarin asaleten atamalarini imzalamak oldu.
Anayasa Mahkemesinin 11 üyesinden 4’ü karsi çiktigi için AKP’liler kapatma davasindan para cezasi ile kurtulmuslardi. Ben, partilerin kapatilmasina kesinlikle karsiyim. O nedenle demokrasimiz açisindan karari olumlu bulmustum. Ne var ki, yüksek mahkemenin 6 üyesinin yani çogunlugun karari “AKP’nin laiklik karsiti eylemlerin odagi oldugu” seklinde idi ve karar gerekçesi bu sekilde yazilmisti. Yalnizca 1 üyenin çekimser kalmasi sayesinde usul açisindan kapanma karari alinamamis oldu. Simdi de, Deniz Feneri dosyasi Yargitay Bassavciliginda. RTÜK Baskani Zahit Akman’in da içinde oldugu ileri sürülen iddia, Almanya’dan gönderilen paralari AKP’nin parti yararina kullandigi yönünde. Bu saptanirsa Bassavci AKP’nin kapatilmasi için bir kez daha Anayasa Mahkemesine basvurmak durumunda kalacaktir.
Bütün bunlar, R.T.Erdogan ve adamlarinin partiyi kurduklari günden beri yasadiklari korkudan kurtulmak için Anayasayi degistirmekten baska çare olmadigina inandiklarini gösteriyor. Avrupa Birliginin istemleri, daha ileri demokratik açilimlar, insan haklari konusunda ilerleme ve benzeri gerekçeler elbette, Türkiye’nin çagdas uygarlik düzeyine ulasmasinin tartisilmaz gerekleridir. Ancak AKP anayasa degisikligini, bunlardan önce mahkemenin yapisini, RTÜK, TRT ve diger birçok önemli kamu kurumu gibi mahkemenin yapisini degistirmek ve kendi siyasal amaçlarina uygun hale getirmek için istiyor. Son atamalarda bu israr ve inadin çok açik belgesidir.
|