Popülizm (Kitle dalkavuklugu anlaminda) 1950’den buyana Türk politikacisinin kendisini kurtaramadigi ve ülkeye çok zararli olan bir özelligidir. Sandiktan çikmak için halka sirin gözükme gereksinimi ile yalana bile basvurmayi kimse dogru ve hakli sayamaz. Ancak, geri kalmis yada gelismekte olan demokrasilerde seçilmek için halkin nabzina göre davranmak gerektigi gerçegini de kimse yadsiyamaz. Hatta gelismis bati ülkelerinde de çogunlukla seçilirken halkin egilimini elde tutmak amaci ile, köse-bucak çok gezen liderlerin basarili oldugu da yalin bir gerçektir.
Baskan Bush’un “Süper halkla iliskiler hamlesi” olarak nitelenen sükran günündeki Bagdat ziyaretinin ne amaçla yapildigi çok açik. ABD, 2004 Kasiminda yapilacak Baskanlik seçimlerinin hizli yarisini yasiyor. Medyada süren bu yarisin, Cumhuriyetçiler tarafindaki tek adayi, simdiki Baskan Bush. Demokratlar, 9 aday arasindan Baskan adayni belirleme çalismalarini sürdürüyorlar. Çok israra ragmen New york Senatörü Hillary Clinton 2004 seçimlerinde Demokratlarin adayligini kabul etmedi. Benim aldigim izlenim, daha öncede yazdigim gibi Clinton’lar kesin kazanma sanslarini gördükleri için 2008’de Beyaz Saray’a geri dönmeyi yeglediler.
Buna ragmen daha simdiden Bayan Clinton 2008 seçim çalismalarina basladi. Yoksa, New york Senatörünün hem cesaret hem enerji isteyen Afganistan ve Pakistan’i da içine alan Irak gezisinde ne isi var. Baskan Bush’un 2,5 saatle sinirli ziyaretine karsin, Bayan Clinton Bagdat’in çevresini gezdi, askerlerle bir araya geldi. Amerikali yetkililer ve Irak geçici Yönetim Konseyi’nin kadin üyesi Dr. Habib Khurzai ile görüstü, sonra da Kuveyt’e geçti.
1975 yili Lice Depremi oldugunda Partim beni görevlendirdi, uçak olmadigi için otomobille hiç durmadan, 3000’ne yakin yurttasimizi kaybettigimiz Lice’ye gittim. Benden bir saat önce askeri bir helikopterle Basbakan Demirel oradaydi. Demirel’i, her iyi-kötü gününde halkin içinde oldugu için popülistlikle kinayanlari bilirim. Ancak o Demirel’in artik seçilme derdi olmadigi Cumhurbaskanligi süresince, geçmis politik yasamindan daha çok yol gittigini herkes bilir.
Popülizmin tuzagina düsmemek için, köske kapanmak kisinin görevlerini eksik yapmasina dönüsmemelidir. Istanbul’daki terör olaylarinin her bakimdan son yillarda halkin moralini bozan nitelikte oldugunu kimse yadsiyamaz
Böyle günlerde halkimiz büyüklerini yaninda görmek ister. Bu duygusal beklentinin gerekçesini ve ortamini hukuk kurallari yada nesnel somut nedenlerle açiklamak hiçbir zaman mümkün olmamistir.
Ölümcül hasta yatagindan, Hatay’a giden Mustafa Kemal’in köskünde oturmak, çogu zaman duygusal özverileri ve çok özgün duruslari gerektirir.
|