Bu hastalardan biri, açtigi davayi kazanarak "120 milyon dolar" gibi çok büyük bir tazminat almaya hak kazandi. Amerikan tip çevreleri bu ve benzer vakalardaki askerlerin hastaligina "Körfez Hastaligi" adini verdiler ve bu tanim dava dosyalarinda resmen yer aldi. Simdi ABD'de eger temyiz onaylarsa, çok daha fazla sayida "Körfez Hastasi"nin halen süren Irak Savasi'ndan döndükten sonra benzer tazminat davalari açacagina kesin gözüyle bakiliyor.
1950'de Türk Tugayi Kore'ye gittiginde, animsayanlar bilir, en yetenekli ve saglikli askerlerimizi seçip göndermistik. Gerçekten de ünlü Kunuri Savasi'nda büyük kayba ragmen, o askerlerimiz tarihe geçen kahramanliklar göstermisti! Ben ortaokuldaydim. Geri dönen gazilerimizden biri de çok mütevazi bir ailenin sportmen, saf ama cesur oglu "Kamyon Kadir" lakapli agabeyimizdi. Valiligin bando-mizika takiminin hazirladigi özel bir törenle istasyonda karsiladik.
Ziyapasa Bulvari boyunca 2 km omuzlarda vilayetin önüne getirdik. Gazi Kadir. Aylar sonra kayboldu. Is bulmak için büyük kentlere gitti dediler. Sonralari duyduk ki, Bakirköy Ruh ve Sinir Hastaliktan Hastanesi'ne yatmis. Bir daha kendisinden haber alinamadi.
Kore'den dönen gazilerin Amerika'daki gibi hastaliklari yüzünden sikâyetçi olduklarini hiç duymadim. Küçük bir maas aldiklarini, saglikli yasayamadiklari için dernek kurup, hak aramaya koyulduklarini herkes bilir. Ilk tezkere medisten geçseydi, askerlerimiz bugün Kuzey Irak'ta kolluk gücü olarak görev yapacaklardi. Çuval olayindan beri Barzani ve Talabani nin basta Kerkük olmak üzere petrol bölgelerini etkileri altina alma gayretlerine kadar yasananlarin, ABD'nin Irak Kürtlerine sahip çikmasindan kaynaklandigini herkes biliyor. O bölge Barzani ve Talabani'nin silahli kontrolüne geçtikten sonra ikinci tezkere çikti ama, ABD'nin artik Türk askerine ihtiyaci kalmamisti.
Öyle veya böyle ABD'nin Irak'i isgaline karismadigi, tek bir askerin bile burnu kanamadigi için halkimiz elbette memnun. Ancak, 10 yili askin bir süre binlerce sehit ve 10 binlerce yarali vererek üstesinden gelinen iç terörün çok sayida genç insanimizi hasta ettigi ciddi bir gerçektir. Bugün hastane köselerinde veya toplumda unutulan aci bir kara tablo olusturduklarini kimse yadsiyamaz.
ABD'nin arkasinda Kuzey Irak'a girilseydi, kimilerine göre Türk Askeri "Kahraman", bir baskalarina göre de "Para karsiligi Amerika'nin fedaisi" olacakti. 2004'te AB'ye girmeye çalisan modern Türkiye, Kore'den 50 yil sonra, hâlâ bu tür yorumlarla tarih sayfalarinin duygusalligina takilip kalmamaliydi. Irak Savasi'ndan çok önce Güneydogu'dan dönen binlerce yurttasimiz adi Körfez Hastasi olmasa da çogu issiz ve bunalim içinde birer "Terör Savasi Hastasi" degil midir? |